Meny

Om prestationsångest

Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att inte lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar. Det här är nåt jag hör sååå ofta hos er som vill börja rita, rita mer med barnen eller komma igång efter ett långt uppehåll. Tankar som “jag kan inte rita”, “det blir inte som jag tänker mig”, “det blir fult” och “jag vet inte hur man ska börja” dyker upp. Det blir ett mentalt hinder att sätta pennan till papperet och rita, och så sitter man där med ett vitt papper och låter bli att ens försöka. Många, många känner såhär.

Även jag. Du kanske inte tror att jag har prestationsångest när det kommer till att rita. Men jag hamnar också där ibland. Särskilt efter ett uppehåll, som jag hade i julas. Men jag vet vad jag kan göra för att övervinna prestationsångesten. Och det ska jag dela med mig av nu.

Här kan du lyssna på poddavsnittet med samma innehåll som detta blogginlägg.

Klotterakademin-poddens säsongspremiär 2023 blev förskjuten pga jag hamnade i en kreativ svacka och blev sjuk 2 ggr på samma månad.

Kreativ svacka snackade vi om i avsnitt 5, covid och influensa får ni lyssna på i en annan podd, men nåt mer som också drabbade mig i januari var prestationsångest – och det ska vi avhandla nu.

Varför får man prestationsångest?

För att vinna mot prestationsångesten och jantelagen krävs endel mindset. Du behöver komma ihåg att allt du tänker inte är sant. Ja men faktiskt. Din hjärna kan lura dig i situationer som är lite läskiga. T.ex. om du blir nervös för att du ska göra något som ligger lite utanför din trygghetszon. Hjärnan reagerar då med att skicka tankar till dig som ska få dig att stanna kvar i denna trygghetszon, för att skydda dig mot fara. Bara det att hjärnan kan inte skilja på fara och fara.

Är det farligt att korsa en trafikerad väg utan att se sig för? — Ja.

Är det farligt att prova rita en panda? — Nej.

Så det gäller att komma ihåg att ifrågasätta sin egen hjärna och inse att man faktiskt kan bestämma över den. När du har insett att det inte är farligt att prova rita nåt du inte trodde att du kunde, då är det dags att agera.

Hur du kan övervinna prestationsångest

När vi agerar, sätter igång, take action, så är det som att trycka på on-knappen, öppna kranen, få hjulet i rullning. Det här kan du säkert relatera till. Att om du bara kommer igång så blir det lättare och lättare. Men det är ju det som är så svårt! — att komma igång.

Då fastnar vi i “Vad ska jag rita? Hur ska jag rita?”

Okej, vi bryter ner det.

Vad

Antingen börjar du att rita ditt go to-klotter, alltså nåt som du har i muskelminnet och som kan fungera som en språngbräda. Nåt du alltid har ritat eller nåt du har lärt dig att rita, som du inte behöver tänka efter utan den figuren kommer bara av sig själv. När du ritat ditt go to-klotter har du kommit över komma igång-tröskeln och det blir lättare att fortsätta.

Eller så kan du se dig omkring och rita nåt av det du ser. Kanske ritar du av? Kanske tolkar du det med din egen ritstil?

Eller så ritar du ABC. T.ex. apelsin, banan, citron. Apa, ballong, cykel.

Det var “vad:et”.

Hur

”Hur:et” svarar jag på med 2 alternativ idag, det första är att googla. Jag brukar använda sökordet “tecknad” efter det jag vill rita, ex: apa tecknad. Och så helt enkelt rita av en av de apor som kommer upp.

Det andra alternativet är att köpa min ritkurs Pepp på klotter. Där har jag samlat 13 + 55 videos i 3 moduler. Det finns även 4 bonuslektioner och massor med nedladdningsbara övningsblad och målarbilder. Surfa in på sandrabagge.se/pepp för att läsa mer och köpa kursen, eller klicka på bilden nedan.

Sammanfattning

Det jag vill att du ska veta är att du inte är ensam. Och att det finns verktyg för att komma över sin prestationsångest.

Förutom Avsnitt 5 så berör även avsnitt 2 och avsnitt 4 detta ämne, om du vill lyssna mer. Och du, jag hjälper dig gärna.

Gillar du det du läser och vill ha mer? Joina min mailklubb:

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.