Meny

Mindset rita

Vad har mindset med rita att göra?

Vi ska snacka mindset, hur hör det ihop med att rita tror du? Faktiskt mer än du kanske tror. Det är inte bara i träning och välmående som mindset kommer till pass, utan även för att du ska komma över din prestationsångest.

Lyssna på poddavsnittet här:Mindset hörrni. Det är ett ord vi hör överallt. Känns det urvattnat tycker du? Jag kan tycka det. Tyvärr, vill jag tillägga, för gud vilket kraftfullt verktyg det är om man använder det rätt. Innan jag förstod vad det var så tyckte jag att det var så tröttsamt att höra om alla som försökte få det att låta som att ”man kan göra vad man vill om man bara har rätt mindset” ghhh.

Mindset och rita

Varför pratar jag om mindset, undrar du nu. Jo, därför att det är så många av er, mina ritkompisar, som inte tror att ni kan rita. ”Jag kan inte rita. Jag vet inte vad jag ska rita. Jag vet inte hur jag ska rita. När jag väl ritar så blir det ändå bara fult.” Känner du igen dig? Och i värsta fall så är det en bildlärare i skolan som har sagt till dig att du gjort fel. Men du skulle vilja rita mer om du bara kunde komma förbi den här prestationsångesten.

Relatera mindset med träning

Innan vi fick barn så tränade vi tillsammans mycket, jag och min man, Robert. Ibland när vi var ute i löpspåret och han försökte pusha mig, peppa och hjälpa mig – jag blev så arg! ”Jag gillar inte såntdär!” gormade jag. ”Jag blir bara arg när du försöker va nån himla PT, låt mig va, jag är inte bra på att springa, låt mig lunka i min egen takt okej??”. 

…träning av muskler eller hjärna?

Vi spolar fram 8-9 år, året är 2020, när jag som så många andra blev översköljd av urkraften Marie Wigunsjö. Denna magiska motivationsexpert och mindsetcoach som är lika benhård som silkesmjuk. Hon fick mig att lyssna. Hon fick mig, på ett sätt som resonerade med mig, att förstå vilken grej mindset är. Det är ett sätt att tänka en och samma tanke – fast annorlunda. Programmera hjärnan att tänka positivt, för att det är bättre för en. Tweaka en tanke till en bättre version.

Jag ska ge några exempel:
”Äh, jag kan inte rita” vs ”Jag kan säkert lära mig rita om jag får rätt verktyg”
”Jag vet inte vad jag ska rita” vs ”Jag kan googla fram inspo till idéer”
”Suck, jag vet inte hur jag ska rita” vs ”Jag kan kolla på Sandras tutorials och lära mig”

Spännande, eller hur? De här exemplen och några fler finns att ladda ner i en fin pdf, så har du dem samlade. Printa och sätt upp på kylskåpsdörren vetja.

Tänk: ”Jag kan”

Vill du lära dig att rita? Vill du hitta, utveckla och underhålla din kreativitet med papper och penna? Allt börjar med mindset. Och det fortsätter också, när du levlar upp – du behöver hela tiden tänka rätt sorts tankar för att ta dig vidare uppåt på stegen. 

Att Marie Wigunsjö har betytt mycket för mig förstår du nu, kolla gärna in hennes instagramkonto på @mariewigunsjo så får du kanske också en ny favorit. Jag har även den stora förmånen att kunna erbjuda en exklusiv miniworkshop med Marie i min onlinekurs, Kravlöst Klotter. Mindset anpassat för ritintresserade, och den är verkligen bra.

Marie Wigunsjö à la Sandra BaggeJag fick verkligen användning för det Marie lärt mig om mindset när jag skulle skapa den där kursen. Det var SÅ mycket att göra, SÅ mycket att lära sig, SÅ mycket att göra för första gången nånsin, så många sena nätter, tidiga morgnar och långa arbetsdagar, hjärnsmälta, prioriteringar, paniklösningar OCH SÅ VIDARE. Men jag hade satt ett datum och det höll jag. Nästan inte, ska tilläggas, men tillslut gjorde jag det. Och jag hade aldrig klarat det utan att först ha fattat storheten med mindset. 

Så nu skulle jag till och med kunna sträcka mig till att låta Robert PT:a mig i löpspåret 😉

Och jag vill avsluta nu med att om du går i tankarna att du skulle vilja rita mer. Vad stoppar dig? Kan du tweaka den tanken till nåt mer positivt? Följ mig på Instagram på @sandrabagge.se så fortsätter jag peppa dig där.

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.