Meny

Sandra Bagge ritrum

4 tips som boostar din kreativitet

Ordet kreativitet kommer från latinets creo som betyder skapa. Många tänker nog kreativitet som när en skapar nåt med händerna, målar, drejar, syr och sånt. Men kreativitet är egentligen ett ganska oändligt begrepp. Vad innebär kreativitet för dig? Du får 2 sekunder, vad är det första som dyker upp i ditt huvud när jag säger kreativitet?

Det första som kom till mig var faktiskt en känsla. En känsla av att bubbla över av massa roliga idéer och göra nåt utav de här idéerna. Tänkte berätta om när jag får som mest sånahär bubbliga idéer och känner mig som mest kreativ, så kanske du kan få inspiration till hur du kan kicka igång eller boosta din kreativitet.

Lyssna på poddavsnittet här:

1. Sinnesstämning

Till att börja med så är det när jag är i rätt sinnesstämning. Jag har nyligen gjort i ordning mitt ritrum till en helt magisk plats att vara på. Innan hade jag bara tryckt in så mycket förvaring jag kunde i det där rummet, jag släpade dit några fula gamla lagerhyllor, alltså såna som egentligen bara duger i förrådet du vet. Brydde mig inte, ville bara ha förvaring. Det såg för täskigt ut, haha.

Sen när jag skulle filma till min ritkurs så blev jag tvungen att göra åtminstone en fin kvadratmeter bakom mig när jag skulle prata in till kameran. Det ena ledde till det tredje och hux flux hade jag slängt ut allt utom en enda byrå. Jag hade alldeles för mycket onödigt därinne alltså. Så nu vill jag aldrig lämna mitt fina ritrum! Jag kommer verkligen i helt rätt sinnesstämning när jag är därinne, tänder ett ljus och slår igång min klotterplaylist med singer/songwriter-musik, häller upp nåt gott att dricka i ett fint glas och förlorar mig i stunden.

Sandra Bagge ritrum kreativt utrymme


2. När jag får fririta

Jag älskar att teckna porträtt och ta beställningsuppdrag, jag älskar att få en glimt in i en mysig familjehistoria som jag får äran att illustrera. Och jag får göra det här väldigt ofta, periodvis så ofta att jag inte hinner något annat. Lyxproblem förstås. Men då pirras det extra mycket när jag får sätta mig med ett helt tomt ritblock och bara låta pennan gå. Mina egna idéer som gör hoppsasteg ner från huvudet, genom armen och ut på papperet. Som när jag gör månadens motiv till min målarbildsprenumeration. Ahh, bästa stunden jag vet. Det är en så himla frigörande grej. Jag tror faktiskt, att ju mer man ritar planlöst, desto mer ökar kreativiteten. Lite som kärlek – ju mer man slösar med den, desto mer får man.

3. Snacka med likasinnade

Att chatta en stund med en annan kreatör eller ringa upp nån man kan nörda loss med ger så otroligt mycket energi. Jag är en firm believer att man inte ska vända sig till den som är närmast rumsligt, dvs familjen. De brinner inte för det du brinner för. Tough love kanske, men det räcker liksom inte att de älskar dig, de delar inte din passion för den skull. Skaffa istället ett nätverk av likasinnade, snacka med nån som inte heller kan sluta babbla om pennor förrän vi måste lägga på och hämta på fritids. Nån annan som du kan utbyta erfarenheter kring X med tills ni båda stupar i säng alldeles för sent. Och ännu en till som du går långa pratpromenader med tills ni inser att det börjar mörkna och ni har inga reflexvästar och måste avsluta den coronasäkra träffen.

Det sistnämnda händer mig och min vän Frida hela tiden. Vi är ett levande bevis på att Instagram är en fantastisk plats och jag kommer för evigt minnas coronaåret 2020 som året som gav mig @penpaperpine. Vi hookade nämligen upp på Instagram och lyckan när vi insåg att vi bor bara 30 minuter ifrån varandra. Det sa inte klick när vi sågs på vår första promenad, det var fyrverkerier. Ja du hör ju, jag blev ju blixtförälskad i den här kalligrafidrottningen. Inte bara för vår gemensamma kärlek till pennor och entreprenörskap utan också för att hon är en såndär person som har alla egenskaper jag gillar hos en vän. Match made in creativity heaven.

Frida Grahn Pen Paper Pine penpaperpine Sandra Bagge


4. Pausa – promenad, köra bil, ta ett bad, duscha

Apropå promenader med Frida så finns det nästan inget med större kreativitetsgaranti som att ta en promenad helt själv. Utan mobil. Bara jag och en tom hjärna som liksom bara väntar på att få spotta ur sig smarta idéer. Seriöst, jag har löst så många ”världsproblem” på mina promenader runt runt Nälden. Eller de 7 kilometrarna runt Bynäset med utsikt över Jämtlandsfjällen strax innan påsk, hoj oj oj, det var ju starten på den här podden det!

Samma sak händer när jag kör bil själv, tar ett bad eller en långdusch. Då måste jag på riktigt ibland gå ut ur duschen, ta upp mobilen sådär att jag försöker röra den så lite som möjligt med mina blöta händer men nog mycket för att kunna skriva några stödord i anteckningsappen, haha. Vaddå? Jag fick ju en sån stört bra idé.

Att pausa, lyfta blicken, resetta hjärnan, det är nog faktiskt mitt allra bästa tips för kreativitet. Man kanske tror att man måste sitta där med pennan i handen och glo på papperet, men det är när man ger sig själv en kreativ paus som den kommer smygande igen. Den där älskade kreativiteten. Den låter sig inte tvingas fram. Ge den lite space så kommer den tillbaka till dig.

Bynäset Frösön Jämtland
Utsikt från Bynäset, Frösön, Jämtland

Så mina 4 bästa tips för att kreativiteten ska börja bubbla är alltså:

  1. Komma i rätt sinnesstämning.
  2. Fririta.
  3. Snacka med likasinnade.
  4. Pausa, med promenad, bil, bad eller dusch.

Testa gärna och se om det gör magi även för dig. Tagga mig med @sandrabagge.se på Instagram när du provar nåt av mina tips eller gör nåt av dina egna tricks som har kreativitetsgaranti så jag får prova ditt sätt.

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.