Meny

Neurologi hjärna kreativitet klotter

Aktivera höger hjärnhalva – kreativitet har neurologisk effekt

Att vara kreativ aktiverar höger hjärnhalva och är därmed viktigt för dig som jobbar eller pluggar. Klotter, som är den enklaste formen av kreativitet, är alltså inte bara roligt utan har också neurologisk inverkan på dig. Jag ska berätta om 4 anledningar till varför.

Du kan också lyssna på dessa 4 anledningar i Klotterakademin-podden, avsnitt 23 här:

1. Aktiverar höger hjärnhalva

Vänster hjärnhalva aktiveras oftast när du arbetar, studerar, planerar. Ledord: Ramar. Den kickar igång din planeringsförmåga, logik och ditt sinne för struktur och detaljer.

Höger hjärnhalva aktiveras av spontana aktiviteter utan mål, som t.ex. kladda med färg, telefonklottra eller brainstorma idéer. Ledord: Fritt spelrum. Den kickar igång ditt helhetstänk, ditt sinne för dimensioner och din fantasi.

Att aktivera båda hjärnhalvor gör bägge bättre, det optimerar dem både och de kompletterar varandra. Du kan lösa ett svårt ”vänsterhalveproblem” med hjälp av höger hjärnhalva. Jag använder vänster halva när jag ska planera designen för ett porträtt och sen får höger halva fritt spelrum när jag färglägger sen.

2. Ger ringar på vattnet

Alla har papper och penna hemma, så startsträckan är minimal. Klotter är alltså en perfekt inkörsport till att komma igång med kreativiteten. Det spiller gärna över på andra former av kreativitet, så när du är trygg med att klottra känner du dig redo att levla upp ditt ritande eller testa nåt annat. Inkörsport och snöbollseffekt!

”Creativity ♡ The more you use, the more you have”

Maya Angelou

3. Fungerar nedstressande

Jag sticker ut hakan här och påstår att klotter kan ha neurologiska effekter. Det parasympatiska nervsystemet aktiveras när kroppen är i vila och det som händer då är att pulsen och blodtrycket sjunker, oxitycinet (må-bra-hormonet) ökar och stresshormonerna minskar. Kroppens egna läkningsprocesser förbättras.

När är kroppen i vila då? Jo, allra bäst när vi sover. Men också när vi varvar ner, kopplar av, drar ner på intryck. Många tänker att vi vilar när vi slänger oss i soffan och scrollar Instagram, men det är fel. Instagram och faktiskt även många gånger TV, innebär mer intryck, det är många snabba bildbyten som din hjärna ska ta in. Att istället sätta sig ner och klottra är skärmfritt och analogt, du är här och nu, du vilar och du kickar igång ditt parasympatiska nervsystem.

Aktivera höger hjärnhalva

4. Är en inspirationskälla

Inspiration är ett stimuli som väcker liv i mental verksamhet. För att boosta din inspiration till kreativitet ska du se till att komma i rätt sinnesstämning, du vill ge din kreativitet fritt spelrum som den gillar så mycket. Mina bästa idéer kommer alltid i duschen, på en promenad utan mobil eller när jag kör bil.

Skulle du vara i en kreativ svacka så rekommenderar jag att börja med att acceptera tillståndet. Försök att inte ha dåligt samvete, det kommer gå över. Ta en paus och gör nånting helt annat. Jag köpte en symaskin i somras när jag behövde göra nåt annat kreativt som inte var att rita. Och försök minska intrycken, ta en Instagrampaus om det bara ger dig prestationsångest, ge dig själv lite andrum. Dusch, promenad och bilkörning funkar för att återhämta och rensa hjärnan också. Eller varför inte söka på ’meditation’ på Spotify, och ’ASMR’.

Min magiska klotterplats är mitt bästa tips för både boost och svacka. Skapa en kreativ bubbla åt dig själv. Magi för mig är att tända ljus, ta fram en massa pennor, hälla upp nåt gott i ett glas, slå på en singer/songwriter-playlist och bara försvinna från verkligheten en stund.

Så om du trodde att klottra bara är kul och kladda på ett papper – det är mycket mer än så ♡

Gillade du inlägget? Signa upp på min mailklubb här, för regelbunden inspo direkt i din inkorg:

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.