Meny

Företagare entreprenör illustratör Sandra Bagge

Från hobby till företag – 8 byggstenar

Från hobby till företag – hur börjar man? I mitt fall var det en gammal passion som fick nytt liv efter nya pennor. Aldrig hade jag väl trott att den där första teckningen i vuxen ålder, med färgpennor ur plåtask från mellanstadiet, skulle leda mig till företagande på heltid, lokaltidning och radio, Annie Lööf och elitfotbollslaget ÖFK.

Jag har brutit ner det i följande rubriker:

  1. Roligt
  2. Övning
  3. Självkänsla
  4. Nyfikenhet
  5. Jobba smartare
  6. Ta hjälp
  7. Mod
  8. Envishet

Fortsätt läsa för mer tankar ur min resa från hobby till företag med dessa byggstenar.

Roligt

De nya tuschpennorna min man köpte till mig i present gav ett sånt snyggt resultat att jag ville rita jämt. Jag ville testa alla idéer som ploppade upp i huvudet och ju mer jag ritade desto fler nya saker kom jag på att jag ville prova. Ritade när barnen hade somnat. Steg upp tidigare för att rita på helger. Ritade på raster. Jag ritade jämt och jag älskade det.

Övning

…Och ju mer jag ritade desto bättre blev jag på det.

Självkänsla

Jag fick mycket pepp av vänner och familj, de var mina första kunder. De la beställningar, jag fick öva och de fick mig att börja ta betalt. I och med det ville jag registrera företag för att det skulle gå rätt till.

Jag har stångats med en hel del osäkerhet i mitt liv, både privat och företagarmässigt. Så jag är oändligt tacksam över alla nära och kära som har peppat och stöttat mig. Det ena gav det andra och fem år senare är jag mycket mer självsäker både privat och som företagare.

Nyfikenhet

Vad mer kan jag göra tro? Jag ritade på beställning i ett par år, vid sidan av min statliga heltidsanställning. Känslan av att vilja mer kom smygande och jag började utforska företagandet på en bredare front.

Jag började skapa produkter (brickor, muggar, nyckelringar, osv) istället för enbart prints och jag lärde mig Adobe Illustrator och började rita vektoriserade logotyper.

Jobba smartare

Insåg att jag behövde få in större volymer pengar för att nånsin ha möjlighet att säga upp mig. Började skapa onlinekurser och rikta mig mer mot företag.

Slutade sälja produkter och utvecklade fler tjänster istället. T.ex. har jag paketerat mina onlinekurser som en teambuildingaktivitet för fysiska grupper. Erbjuder även tjänster utanför illustrationsområdet, t.ex. är jag sedan januari 2022 diplomerad social media manager och kan erbjuda rådgivning inom SoMe och digital marknadsföring.

Ta hjälp

Uppfinn inte hjulet i onödan. Ta rygg på de som gjort denna resa (folk gillar att hjälpa!), spendera tid med andra företagare och skaffa dig ett nätverk, lej bort saker du tycker är tråkigt för att få loss tid till det du älskar att göra.

Det är såå välinvesterade pengar att anlita en företagscoach, gärna olika under olika perioder. Och nätverka. Bästa du kan göra.

Mod

Att våga säga ja till läskiga saker är så himla coolt! Finns inget mer utvecklande! För vet du vad – du klarar myyycket mer än du tror.

Här ingår också att våga göra fel, för det är av misstagen man lär sig. Sen har vi ju modet att säga upp sig från sin fasta anställning, det kan jag berätta mer om en annan gång (men en hint är att det var det som gjorde att mitt företag började rulla!).

Envishet

Att fortsätta kämpa även när det känns omöjligt. För de dagarna kommer, tro mig. För att orka detta behövs ovanstående punkter. Och passionen att inte ge upp.

hobby till företag Sandra Bagge illustratör entreprenör företagande

Vill du veta mer?

Jag håller på att forma ett sätt att hjälpa dig som älskar att rita och måla och vill starta eget inom det. Allting är på idéstadiet ännu, men det rör sig om kurs, medlemskap eller coachingprogram.

Så om du gillar min energi och känner att jag skulle kunna tillföra dig som nybliven småföretagare bra insikter och utveckling för att tjäna mer pengar på det du älskar att göra – signa upp på intresselistan här:

Jag godkänner också att Sandra Bagge Kreativ Studio AB får skicka mail till mig. Det blir kul!

Som sagt, för mig började allt med en liten teckning till min förstfödde när jag var 30 år. Helt utan tanke på företag. Men jag växte långsamt in i nåt som har blivit det bästa med mitt liv.

Pirrar det när du läser detta? Drömmer du om att göra business av ditt ritande? Välkommen in i min atmosfär, pennvän! Jag vill stötta dig. Lämna gärna en kommentar, maila eller så hörs vi vidare på Instagram @sandrabagge.se.

?Sandra

(Mer om mig här)

Dela inlägget