Meny

iPad Pro

Ritplatta – varför jag valde iPad Pro

Har länge nästan vägrat ritplatta, pga gillar verkligen när det ser handritat ut och älskar mina ProMarkers så mycket. Men nu har jag en i min hand och jag avgudar den! Förutom att det är ett grymt arbetsredskap för vemsomhelst så är det alltså denna iPad som är mitt första steg in i den digitala illustrationsvärlden rent professionellt.

Fakta

Märke: Apple
Modell: iPad Pro 5th generation
Storlek: 12.9″
Tillbehör: Apple Pencil 2
Tillbehör: Smart Folio for iPad Pro 12.9
App: ProCreate

Sandra iPadPro 12.9

Valet

Att jag skulle ha en Apple-ritplatta var det inget snack om. Jag är iPhone- och Mac-användare sedan länge och den sömlösa upplevelsen enheterna emellan är ju…jamen, tech porn, om jag får säga så (hoppas inga barn läser).

Efter att ha både vägrat, velat och suktat i flera månader var det dags att välja modell. Jag valde länge mellan iPad Pro och iPad Mini. Tyckte inte att jag behövde alla deluxfunktioner som Pro erbjuder, sen är ju prisskillnaden absolut en fråga också. Men såhär gick mina funderingar:

Storleken

Jag ville verkligen ha ytan av ett A4. Det är min favoritstorlek att rita på, det jag är mest trygg med och den ytan jag blir mest nöjd med motiven jag ritat. Läste mig till att fler känt såhär och att några hade bytt från 11″ till 12,9″ just pga de känt sig behövt ”trycka ihop sig” på en Mini.

Mitt syfte

Jag är illustratör, jag kommer använda denna ritplatta i professionellt syfte i första hand. Dvs, den kommer mestadels ligga eller stå på ett skrivbord och följa med ut på uppdrag – inte ligga i knät i soffan, som kanske en mindre storlek med färre funktioner hade passat bättre till. Jag ville ha det bästa, kan en väl kalla det.

”Köp billigt köp dyrt”

Hahaha, min mans uttryck för att kvalitetsgrejer alltid vinner i längden. Inte för att Minin inte är kvalitet, men för att jag inte ville hamna i läget att jag inte var nöjd med en 11″ och skulle behöva byta upp mig till en 12,9″. Isåfall gör jag hellre som Lou Lu och köper en Mini också, i efterhand, som får hänga med i väskan överallt.

ProCreate första försöket
ProCreate Ä

Inköpsställe

Mecenat har studentrabatt på Apple-grejer (min man pluggar just nu), men jag ville handla på faktura eftersom jag har företag så det blev Net On Net, av ingen särskild anledning alls egentligen. Har handlat där förut och de har lång betaltid och känns tryggt överlag. Apple Pencil:en fanns dock inte i lager så den haffade jag på Elgigantens outlet här i stan. Det är alltså nedsatt pris på varor, men de är i fullgott skick. Min hade enbart en bruten kartong. Ett spartips helt enkelt.

Vad tycker jag om ritplattan då?

Som sagt så avgudar jag den. Allt från hur lyxigt den var paketerad till funktionerna. Jag har inte hunnit rita så mycket på den ännu, så har inte lärt mig mer än det absolut mest grundläggande som att byta spets typ. Så jag får återkomma om det. Men älskar att kunna ångra (det går ju inte med tuschpenna på papper, hehe) och att dubbeltappa på pennan så byter en mellan sudd och senast valda spets. Jag kommer helt klart att spara mycket tid med hjälp av denna ritplatta.

Experttips

Vill du höra vad experterna säger om iPad Pro ska du titta in hos Elin ”Teknifik” Häggberg eller Louise ”Lou Lu” Lundberg för lättförståeliga och roliga tech tips. Anmäl dig till Louises lista som är världens skönaste nyhetsbrev när du ändå är där!

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.