Meny

Fineliners rita klottra ritkurs

Fineliners – pennor för klotter

Jag berättar om pennorna jag använder när jag klottrar, fineliners som de heter. Lite längre ner kan du ladda ner en länklista på pennor och inköpsställen som jag rekommenderar.

Lyssna på poddavsnittet här:

Vad är fineliners?

Vad är ditt vackraste ord? Förgätmigej, ögonblick, porla, glänta? Mitt är…pennor. Jag blir varm i hjärtat, det börjar liksom att gnistra i mina ögon och hela världen får en mjuk vit vinjett när jag hör ordet…pennor, pennor.
Så nu ska vi prata om pennor. De pennor jag alltid snackar om kallas alltså Fineliners. Det är nån slags blandning mellan bläck och tusch kan man väl säga. Pigmentpennor har jag läst nånstans. Det finns i olika tjocklekar, olika märken och olika kvalitet. Endel är lite blötare och andra är lite torrare. Det är liksom bara att börja testa sig fram och se vad man gillar. Om du vill ha nånstans att börja så brukar jag rekommendera UniPin eller Staedtler, för dem gillar jag. Jag brukar handla mina pennor på PenStore.se (affiliatelänk) för att, ja du hör kanske att det är den ultimata butiken för såna som oss. Om du handlar via länken får jag en liten peng också.

Stiftets tjocklek

Jag brukar också tipsa om att köpa ett flerpack med olika tjocklekar, för att även kunna hitta sitt favoritstift. 
Jag har olika favoritstift till olika tillfällen. Storlek eller tjocklek på stiftet menar jag då. Och det här är ju helt individuellt, så jag pratar bara utifrån mig själv nu.

När jag ska rita små ögonfransar använder jag det minsta stift jag kan tillgå, tror min minsta penna är 0.01. När jag ritar till min målarbildsprenumeration vill jag ha lite tjockare konturer så då väljer jag min tjockaste som är 0.8. Eller om jag gör riktigt stora porträtt. Men det finns tjockare också.

Min go-to-tjocklek är ändå 0.3. Inte för tunn och inte för tjock. Det är nämligen lite skillnad i känslan, alltså det är en något annorlunda teknik att rita med en väldigt smal och en väldigt tjock fineliner. Men 0.3 skulle jag säga att ”alla” kan hantera direkt pang bom bara. 

Om du ska färglägga

Nåt att tänka på är att låta pennan torka några sekunder innan du t.ex. lägger handen på. Jag testade en ny pennsort och den är mycket blötare än jag är van, så den smetar jag ut konstant. Den är dock väldigt skön att skriva med så, ja, det finns både för- och nackdelar med allt.

Många frågar om det går att färglägga ovanpå fineliners och där skulle jag svara nja. Haha. Jag brukar alltid safea med att dels vänta lite innan jag färglägger och dels aldrig dra rätt över konturerna utan lämna en liten liten marginal närmast finelinern. Better safe then sorry.

Om du vill se mer av hur olika pennor artar sig så ska du Följa mig på @sandrabagge.se på Instagram. Lägger ofta upp tutorials (”how to”-videos) där och svarar på frågor från följarna om material och sånt.

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.