Meny

Cirkeltricket övning Sandra Bagge

Cirkeltricket – knepet som gör att alla kan rita

Om jag påstår att alla kan rita, vad tänker du då? Du tänker säkert att jag bara säger så för att jag kan rita. Men, I beg to differ. Jag ska berätta för dig om cirkeltricket.

Lyssna på poddavsnittet här:


Om jag ber dig rita en sol, vad gör du först av allt? En cirkel, eller hur? Med streck runt om, som strålar. Om jag ber dig rita en solros, vad börjar du med? En cirkel, eller hur? Sen gör du alla kronblad utifrån cirkeln, visst?

Om jag ber dig rita hela din familj, då fryser du väl till is. Du kan ju inte rita människor!? Max en streckgubbe. Yes! Vad börjar du med när du ritar streckgubbar? Japp. En cirkel. Du kan skippa kroppen på streckgubben och bara göra huvudet. Satsa på detaljerna för att man ska se vem det är. Skägg på pappa? Tofs på mamma? Glasögon på lillebror? Virvel på storebror? Så ser min familj ut. Sen kan alla bara ha prick prick böj – alltså öga öga mun. Gör det inte svårare än det behöver vara. Herregud, barns första teckningar av människor är ju huvudfotingar. Barn är finurliga på det viset, det är när vi blir äldre som vi knökar in oss i den berömda boxen.

Förenkla is key

Förenkla, bryta ner i delar och rita i former som cirklar och trianglar. Och för att inte bara sitta där med ett vitt blankt papper, tom blick och öppen mun, så kan du börja med en cirkel. I nästan allt du ska rita kan du starta med en cirkel och bygga på den. Kanin? Gör en cirkel och sen gör du långa öron på cirkeln. Träd? Gör en grön cirkel med en lång brun stam under. Ev några grenar. Helikopter? Gör en cirkel, sen en sån stjärt ut till en mindre cirkel (som då är den lilla propellern i rörelse) och ovanför den större cirkeln gör du en ellips (som då är den stora propellern i rörelse).

Här nedan kan du ladda ner en rolig övning som egentligen ingår i min ritkurs, Kravlöst Klotter, men som du som läser bloggen får ta del av gratis nu. För att jag ska kunna överbevisa dig att alla kan rita.

Jag överbevisade faktiskt Malin. Hon sa att hon inte kunde rita en helikopter när hennes barnbarn bad henne. Då visade jag henne precis det förenklade sättet jag beskrev nyss. Och några dagar senare fick jag en bild skickad till mig – på en helikopter. Som Malin ritat till sitt barnbarn!

Helikopter av cirkeltricket
Malins helikopter

Även om det inte är en cirkel i verkligheten så kan man förenkla till en cirkel när man ska rita. Precis som helikoptern. Ett ansikte kan vara en cirkel. Ett äpple kan vara en cirkel. Ett giraffhuvud kan också vara en cirkel. Man jobbar med detaljerna istället.

Cirkeltricket övning

Cirkel, och halvcirkel

Sen kan man göra mycket utav halvcirklar också. En melonskiva, en citronklyfta, en taklampa, en grävmaskin…om du inte tror mig så har jag faktiskt gjort en grävmaskin av en halvcirkel på Instagram Reels, kolla @sandrabagge.se på Instagram så får du se.

Och vet du vad det bästa klottret är? Det som blir av. Inte det perfektaste, mest verklighetstrogna. Utan det är det klottret som faktiskt blir av, som är det bästa klottret. Så kan du komma över den här mentala puckeln av ”jag vet inte hur jag ska börja” – då har du ju tagit det viktigaste steget i din ritresa. Att komma igång.

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.