Tracingpapper och karbonpapper – och grafitpapper

tracingpapper tracing paper karbonpapper kalkera kalkering kalkeringspapper

Vet du skillnaden mellan tracingpapper och karbonpapper? Det gjorde inte jag. Så därför har jag skrivit lite om det i utbildningssyfte och eftersom jag har tänkt att jag ska skriva om sånt som jag hoppades att jag hade kunnat googla mig till när jag själv letade information om det.


”Det vore så nice att kliva segrande ur denna strid”

Varför undrar jag ens?

Jo, det är såhär att jag ritar ibland två likadana illustrationer, när två olika personer ska få samma teckning. Då använder jag mitt ljusbord och kalkerar av min första upplaga. När jag gör detta måste jag använda ett speciellt papper för att ljuset från ljusbordet ska komma igenom. Detta papper har en lite gulare nyans än mitt vanliga papper. Jag tycker att mitt vanliga papper är finare, använder helst det, och det är ju därför det är mitt favoritpapper (vilket är mitt favoritpapper då? Jo, Canson The Wall).

Är du med så långt?

Så kom jag på att jag kanske kunde kalkera av ”från andra hållet” istället, alltså inte med ljus underifrån utan med såntdär kalkeringspapper som man använder till kvittoblock, ovanifrån.

Relaterat inlägg: Ljusbord – såhär använder du det

Tracingpapper

tracingpapper tracing paper karbonpapper kalkera kalkering kalkeringspapper

Det var mitt första misstag. Att blanda ihop begreppen kalkera av och kalkeringspapper. För när jag googlade på kalkeringspapper så kom det sökträffar på tracing paper, vilket jag glatt klickade hem. Bara det att tracingpapper är typ som smörpapper, alltså inte det jag sökte just nu. Tracingpapper används t.ex. när man vill öva på att skriva kalligrafi ur en övningsbok.

Karbonpapper

tracingpapper tracing paper karbonpapper kalkera kalkering kalkeringspapper

Lesson learned, tänkte jag, och kom på att det heter ju karbonpapper! Duh, klart det gör. Så klickade jag hem ett karbonpapper istället. Det visade sig vara misstag nr 2 i denna kalkeringshistoria, för det var blått!? Jag kan inte ha konturer på mina teckningar som är blå…så, jag har alltså fortfarande inte löst mitt problem. Antar att färgen inte spelar så stor roll när man skriver kvittokopior men för mig var det viktigt att det var svart.

Vad nu då?

Jag får åka in till Östersund och ta hjälp av proffsen på Hobbyboden. Håll tummarna för mig att svart karbonpapper ens existerar, det vore så nice att kliva segrande ur denna strid. Jag har ju åtminstone lärt mig skillnaden mellan tracingpapper och karbonpapper, om än the hard way.

Uppdaterar efter mitt stadsbesök.

.
.
.

Uppdatering, en vecka senare

Jag gick till Hobbyboden. Jag gick till Akademibokhandeln. Men ingen hade svart karbonpapper. Vid den här tiden hade jag hunnit googla fram (och fått tips av en kund, så gulligt) att det finns en tredje sort i denna kategori papper, nämligen grafitpapper. Så jag frågade faktiskt efter det i butikerna också, men utan napp.

Grafitpapper

Så när jag kom hem lottlös la jag en ny beställning på Panduro – på grafitpapper. Och vet du vad, det blev bingo!!! Alltså ÄNTLIGEN! Jag är så himla himla glad och det funkar exakt som jag föreställde mig! Det går till och med att sudda grafitstrecken om man inte ritar så hårt. Halleluja!

Länk till grafitpapper på panduro.com: Grafitpapper A4 5-pack svart

Sandra

Lämna gärna en hälsning! Jag besvarar alla kommentarer ♡