Meny

Hur ritar man ett porträtt?

Jag har ritat över 300 porträtt på beställning i mitt företag. Den här artikeln är för dig som också vill rita porträtt och vill höra hur jag gör, för att få lite tips och inspiration till ditt eget ritande. Oavsett om du ska ge bort det du ritar eller inte.

Lyssna på poddavsnittet på samma ämne här:

Såhär har jag gått tillväga

När jag fått en förfrågan om ett familjeporträtt så behöver jag veta vad kunden önskar ska vara med i porträttet. Ibland blir svaret två personer och en hund, ibland blir svaret 9 personer, 3 djur, en sommarstuga och 7 hobbies. Det är väldigt varierande, men vanligast är att det är relativt många detaljer, vilket jag tror är roligt för den som ska få porträttet. Ju mer personligt desto större wow-upplevelse.

Hur ritar man ett porträtt då? När jag designar ett porträtt utgår jag ifrån; Vad som ska finnas med, hur det ska presenteras och vad som ska belysas. Oftast blir människorna centrala och deras personliga detaljer ritas i ett mindre format, beroende på hur många detaljer som önskats. Men en sak är säker. Jag börjar alltid med en cirkel.

1. Cirkeltricket

Så länge jag kan minnas har jag börjat alla människor med huvudet först. Jag vet inte hur andra gör, men jag börjar alltid med huvudet och ritar nedåt. Jag börjar faktiskt så mycket som möjligt med en cirkel, eftersom jag gillar runda former. Detta har gjort så att ”cirkeltricket” föddes. Alltså ett knep för att veta hur man ska påbörja ett motiv. Du kan göra allt ifrån boll, kanin, nalle, apelsin, blomma, katt och helikopter till ett helt familjeporträtt genom att börja med en cirkel.

Cirkeltricket – för att komma igång

2. Människorna

Allright, så jag börjar alltid med människorna i mina porträtt, eftersom jag vill att de ska vara centrala och i fokus. Oftast skissar jag dem helt klara innan jag går vidare med resten av motivet, men ibland gör jag en grovskiss av hela porträttet ifall jag har en bra layoutidé och inte vill glömma bort den, haha. Då kan det bli en såhär ”vacker” skiss (fniss):

3. De personliga detaljerna

Detaljerna gör jag oftast bakom runt eller bredvid människorna, som en kompletterande effekt. Det finns många roliga sätt att få in detaljer i ett porträtt men den gemensamma nämnaren för mig är att jag ritar dem i mindre storlek än människorna. Detaljer kan vara husdjur, en favoritplats, en hobby, ett barndomsminne, nåt som symboliserar huvudpersonen, ja vadsomhelst som tillför igenkänning för mottagaren.

detaljer porträtt
It’s in the details

4. Text

Ibland kan en text, ett datum, en dikt, ett citat eller ett stycke ur en låt tillföra mycket i det personliga och igenkänningen i ett porträtt. Kanske namnet på huvudpersonen? Ett peppigt citat eller hens favoritdikt/-låt? Ett bröllops- eller dopdatum? Internskämt? Mina kunder har varit otroligt duktiga på att komma på texter som är on point för den som ska få porträttet.

möhippa datum

5. Layout/design

Kunden kan ha en klar bild i sitt huvud om hur porträttet ska se ut, t.ex. ”stå framför stugan med mina hundar bredvid mig” eller ”hela familjen ska stå på bryggan vid stranden med tallskogen i bakgrunden”. Men ibland finns ingen klar bild på layout utan ”bara” en massa detaljer, så då brukar jag föreslå design. Jag har några favoriter som jag återanvänder då och då, bl.a. dessa:

Nu har du lite idéer att forma till dina egna. Det är alltid roligare att lägga sin egen touch på saker. Jag brukar få höra ”man ser direkt när det är nåt du har ritat, Sandra!” och det känns så himla bra, då vet jag att jag har inspirerats men inte kopierat någon annan. Sen är det bra för ens varumärke om det är igenkänningsbart, vilket är nåt att ha i åtanke om du planerar att göra business av det du ritar.

Lycka till!


Gillade du den här bloggartikeln? Prenumerera på mitt nyhetsbrev för regelbunden inspo direkt i din inkorg:

Dela inlägget

Gratis webinar

5 mars 12:00

En tisdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

29 feb 12:00

En torsdagslunch med hur du kommer framåt i ditt kreativa företagande, det kommer bli magiskt!

Gratis webinar

28 feb 12:00

En onsdagslunch med hur du tar ditt kreativa företagande framåt, det kommer bli magiskt!

Illustratörakademin med Sandra Bagge
Stängt just nu

Stå på väntelistan

Få reda på när Illustratörakademin öppnar nästa gång först av alla + ta del av de bästa erbjudandena.