Hur allt började

Jag har alltid gillat att rita, så länge jag kan minnas. Allt från namnskyltar och teckningar på kylskåpet hemma hos mamma och pappa till att jag illustrerade en broschyr som vi gjorde som UF-företag i gymnasiet.

Eller denna ”Flygande Jakob” på ett recept till min pappa någon gång sent 90-tal.

När mitt första barn var några månader kom jag på att jag ville göra en illustrering av Trollmors vaggsång till honom. Den visan har min pappa sjungit för mig när jag var liten och nu sjunger jag den för mina barn. Jag ritade upp den och färglade med mina akvarellpennor från mellanstadiet. Min sambo såg teckningen och bara ”äej, de där pennorna kan du ju inte använda”, och några veckor senare överraskade han mig med ett startkit Promarkers.


Från akvarellpennor till Promarkers var steget enormt (såklart) och det blev helt plötsligt vansinnigt roligt att rita. Jag kluddade en hel del bara för att få färglägga, men starten på min ”karriär” var nog att min sambo peppade mig till att göra en doptavla till en av våra vänners lilla dotter. En dikt som jag letade fram, skrev ned och ritade lite kring. Jag tyckte det var pinsamt att ge bort en teckning i present, som ett barn… men min sambo vidhöll att det var en fin gåva så med en inramning så fick det bli så.

Efter den första doptavlan blev det en doptavla till, med ett lite mer detaljerat motiv. Mitt intresse blev bara större hela tiden och jag fick chansen att rita olika saker till vänner och bekanta. Gratulationskort, en liten dörrskylt eller till postlådan.

Jag startade ett Instagramkonto där jag la upp mina alster. Det blev några julklappar och presenter, doptavlor och till och med en etikett till honungsburkar. Och det var efter att jag fick en förfrågan att rita två alfabeten – som jag sedan fick fin respons på via Instagram – som jag kände att nu är jag mogen, nu ska jag ansöka om f-skatt. Bytte namn på Instagramkontot och anmälde mig på Skatteverkets ’starta eget’-info.

Vägen från akvarellpennorna till f-skatt var ungefär två år och två mammaledigheter. Minsta sonen blev ganska precis 1,5 år när jag bestämde mig för att skicka in min ansökan om f-skatt. Då hade jag på två år ritat 9 egna ge-bort-illustrationer och 16 beställningar, haft uppehåll för graviditetsillamående och sömnbrist, husköp och livet i allmänhet, tvekat och hållit tillbaka. Men nu – nu slopar jag Jantelagen och provar mina vingar!

Lämna gärna en hälsning! Jag besvarar alla kommentarer ♡