Ljusbord: Såhär använder du det

Guide till ljusbord

Jag får endel frågor om ljusbord så här kommer en guide om just ljusbord. Hur du får det att lysa, hur du använder det, vilken storlek som är lämplig och var du kan köpa det.

Jag tar även upp varför jag tycker att ljusbord är positivt för barn samt ett litet bonustips i slutet. Ljusbord eller ritbord, som det också kallas.

Steg 1: Starta ljusbordet

Klossen till mobilladdaren


Det finns ljusbord som inte har någon av/på-knapp. Det startar helt enkelt när du ger det ström via kabeln. I mitt fall är kabeln en USB-sladd, som passar direkt in i en dator. Eller så kan du koppla ihop USB-sladden med ”klossen” från mobilladdaren för att kunna sätta in den i ett vanligt eluttag.

Steg 2: Släck alla andra lampor

Släck lamporna och tänd ljusbordet


Släck alla lampor i rummet när du har tänt ljusbordet. Det är ju en lampa i sig och det kommer bli lättare att rita om den enda ljuskällan är den som kommer underifrån papperet.

Steg 3: Lägg papperna på ljusbordet

Ljusbordsguide steg 1 och 2


Nu lägger du dit papperet med det du vill rita av. Sedan lägger du ditt tomma papper ovanpå. Du kommer märka att det syns nästan helt igenom och det är bara att börja rita där du ser strecken.

Steg 4: Rita!

ljusbord guide voila


Voilà. Älskar hur mycket mitt ljusbord förenklar min rit-vardag. Det gör det helt klart roligare att rita när det finns verktyg tillgängliga som gör det enklare. Och som får en att känna sig lite duktigare.

Storlek på ljusbordet

Mitt ljusbord är i A4-format och jag skulle säga att den storleken är perfekt. Om jag någon gång ska göra en större teckning så är det bara att flytta runt papperet på ljusbordet. Jag tycker även att A4 är enkelt att förvara, och skulle jag behöva resa med ljusbordet är det också mer lätthanterligt med A4 än större. Jag hade nog varit lite nervös att ett större kan gå av också, mitt ljusbord är så tunt.

Främja ritlusten för barn

Jag visar ett ljusbord


Det är många av de föräldrar som har frågat mig om ljusbord som också har uttryckt en oro att ljusbord skulle förstöra kreativiteten hos barnen. Man vill att barn ska använda sin egen fantasi och rita ur huvudet. Och jag var absolut där i början jag med. Men nu har jag tänkt om.

Vadsomhelst som främjar ritlusten är ju bra! Och många barn verkar gilla att rita av saker, så låt dem rita av sin favoritfigur från en tidning eller vad det än kan tänkas vara – och bara ha kul. Tänk inte så mycket.

Det finns även förskolor som köper in ljusbord. Dessa används inte bara till att rita med utan det går att göra massor med experiment med ett ljusbord också.

Inköpsställen

Jag brukar handla på penstore.se, de har ett stort utbud av ritrelaterade produkter. De har rabatter ibland också. Men googla ’ljusbord’ så kan du jämföra priser, det kommer ett gäng sökträffar.

Budgettips

Det finns också ett knep som inte kostar mer än lite träningsvärk i armarna: Håll upp (eller tejpa försiktigt) dina papper mot ett fönster i dagsljus. Ljusbord DIY 😉

Se videon


Gilla gärna inlägget här nedan om du tyckte det var bra, så jag vet om det här är något jag borde fortsätta med. Feedback i alla möjliga former mottages gärna också, mvh nybörjare 🙂

Sandra

Elin Häggberg Teknifik


Vill lämna ett stort tack till Elin Häggberg på teknifik.se för all inspiration som hon så bjussigt lägger upp för alla att helt gratis ta del av. Jag har gluttat mycket på hennes layouter och skrivsätt inför mina planer att dra igång med bloggandet själv. Teknifiks blogg, instagram, YouTube, alla hennes kanaler är superproffsiga, utbildande, inspirerande och asgrymma – även för privatpersoner (tips tips). Det är också en illustration av Elin jag använder i det här inlägget.

3 reaktioner på “Ljusbord: Såhär använder du det

  1. Heja underbart med ljusbord. O barn som ritar så borde ju få in tänket hur man ritar för att få till en form ljusbord borde ju vara bättre än målarbilder. För där är det ju bara kladda på.

    1. Tack snälla för hejarop, dig kan jag alltid lita på Jaa, där har du verkligen en poäng!

  2. […] likadana illustrationer, när två olika personer ska få samma teckning. Då använder jag mitt ljusbord och kalkerar av min första upplaga. När jag gör detta måste jag använda ett speciellt papper […]

Lämna gärna en hälsning! Jag besvarar alla kommentarer ♡